
🔵 ביום שלישי, 8.8.2023 בשעה 19:00 ניפגש ברחבת הבימה לתכנן את היום שאחרי. 🔵
כבר 7 חודשים – אנחנו מגיבים. מגיבים למצב, מתנגדים לפעולות הממשלה. עכשיו לראשונה, הארגונים הליברליים מתארגנים לבנות תשתית אופרטיבית ובת קיימא לעתיד טוב יותר המתבסס על תפיסות עולם הדמוקרט-ליברלי, המקדמות שוויון ושוויון בנטל.
אנחנו גאים ושמחים להזמין אתכם לאירוע ההיידפארק הראשון! 💥
התנועה למען אוטונומיה דמוקרטית ליברלית ולמען פדרציה מגזרית היא תנועה אזרחית, א-מפלגתית שמציעה פתרון פדרטיבי לסוגיות ליבה ודפוסי החברה בישראל, שלא מתישבים עם מבנה המשטר הישן. את הפתרון אנו מכנים פדרציה מגזרית שהוא ביטוי עתידי המתאר את שלב ההבשלה בתהליך המגזור שעוברת החברה בישראל. ניתן לומר במילים אחרות שפדרציה מגזרית היא המבנה הפורמלי של שיטת משטר עתידי שיהיה בישראל כאשר תהליך ההתמגזרות יבשיל.
במדינת ישראל מתקים משטר אוניטרי, כלומר עיקר הכח וההשפעה מרוכזים בגוף שלטוני מרכזי הנבחר בבחירות כלליות ומיוצג ע"י הקואליציה. היות שהקואליציה היא זו שמעבירה את חוק התקציב, שהוא ביטי לסדרי עדיפויות, והיא זו ששולטת בחקיקה בכח המשמעת הקואליציונית, יוצא כי המשמעות של גוף שלטוני מרכזי במשטר-אוניטרי היא, שאותו רוב שבוחר את נבחרי הציבור המרכיבים את הקואליציה הוא גם זה שבסופו של יום קובע ומכתיב את סדרי העדיפויות ואופיה של המדינה. השיטה יכולה לעבוד מצוין כל עוד הרוב השלט נוהג באופן המכיל את מגוון הזרמים המרכיבים את החברה. כאשר זה לא קורה דברים מתחילים להשתבש.
אם מחברים לפרמטר המשטרי את המגמה הדמוגרפית שמראה שבעוד כ40 שנה, כל אדם שלישי בישראל ישתייך למגזר החרדי, מוסיפים לכך התזחקות של מגמות לאומניות, מבנה שיח פוליטי שעוצב במניפולציה לתמוך בשלטון אבסולוטי (תהליכים שאגב לא נולדו שלשום כפי שאנו מראים בניתוח המצב שעשינו) ואת כל זה יוצקים על חברה בעלת אופי מגזרי, הרי שמגיעים למסקנה המתבקשת שככל שיעבור הזמן, אופייה של ישראל ילך ויטה לצד הלאומני-חרדי ויוכתב ע"י שני מגזרים שכרגע מדגימים שיתוף פעולה פורה שתוצאותיו עגומות, המגזר החרדי והמגזר הלאומני יהודי. זה עניין מבני פשוט שאינו תלוי בראש ממשלה כזה או אחר, או בכמות ההפגנות, או במידת היצירתיות של מחאה כזו או אחרת. זה שילוב פשוט בין דמוגרפיה ודפוסי חברה מגזריים בתנאים של משטר אוניטרי, מבנה משטרי שכופה קונפליקט בין מגזרים עם מערכות ערכים שונות.
המסקנה המתבקשת לגבי הציבור הדמוקרטי-ליברלי ברורה למדי – ללא שינוי מהותי בשיטת המשטר, אופיה של מדינת-ישראל ילך ויתרחק מליבת הערכים הדמוקרטית-ליברלית. אם ישראל תמשיך במתכונת של משטר אוניטרי, יגיעו זמנים שהיצוג הדמוקרטי-ליברלי בכנסת, לא רק שלא יהיה רוב, כי כבר כיום הוא לא רוב, הוא יהיה בבחינת מיעוט. תשאלו את עצמכם אם זה העתיד בו אתם מעוניינים, לכם, לילדיכם ולנכדיכם?!
אז גם אם הכל נראה אבוד, עדין מוקדם לארוז את הפקלאות, מה גם שכאן ביתינו. יש מה לעשות! הפתרון שאנו מציעים לטווח הארוך, לוקח בחשבון את אופייה המגזרי של החברה הישראלית ומציע פלטפורמה שבה כל מגזר יוכל לנהל אוטונומיה כלכלית תרבותית, וממשל פדרלי, שיורכב באופן שוויוני מנציגי כל המגזרים, יתאם את הפעילות בין המגזרים וגם יהיה אחראי על תחומים משותפים, כמו למשל בטחון פנים וחוץ. לשיטה זו אנו קוראים פדרציה-מגזרית.
זוהי פדרציה מכיוון שהכח השלטוני מבוזר למגזרים השונים, והשלטון המרכזי עוסק רק בנושאים המשותפים ובתיאום. הפדרציה היא מגזרית מכיוון שאין מדובר בחלוקה טריטוריאלית לאזורי מחיה נפרדים כמו בפדרציות או קונפדרציות אחרות שאנו מכירים, אלא בחלוקה מנהלתית ע"פ אוריאנטציה מגזרית ועל פי הבחירה החופשית של כל אזרח ואזרח בגיר. כלומר אף אחד לא יצטרך לעזוב את ביתו או לשנות אזור מגורים, אם כי סביר שלאורך זמן תווצר הפרדה טבעית כפי שהיא כבר באה לכדי ביטוי בשנים מהמגזרים המובחנים: החרדי והפלשתיני. מצד שני של אחד במקום מגוריו יוכל לבחור לאיזה מגזר הוא שייך, ולפיכך מאיזה מגזר הוא צורך שירותים מגזרים, כמו למשל חינוך, תרבות, מערכת כלכלית, רווחה ועוד.
ניתן גם לצפות שבעתיד כזה, השלטון המוניציפאלי, שיהיה שלוחה של השלטון הפדרלי עם דרגת אוטונומיה כזו או אחרת, כפי שכיום הוא שלוחה של השלטון המרכזי, יטפח מנטליות פדרטיבית וירצה לקחת לעצמו זכויות שהן מעבר למה שניתנות כיום. אנו נפגוש לפיכך במידה רבה של שונות, בדרגת האוטונומיה שבין ערים שונות וישובים שונים, אשר תבוא לכדי ביטוי בתמהיל שירותים שונה ופחות אחיד.
אל אף זאת חשוב להפנים שפדרציה-מגזרית איננה מבוססת על חלוקה גיאוגרפית מוכתבת מראש אלא על חלוקה מנהלתית מבוססת בחירה. אין בה תיחום גיאוגרפי ושרטוט גבולות גזרה. אין בה ניוד אוכלוסיה אפריורי. אם יווצרו אזורים בעלי גוון מגזרי מסויים זה יהיה תהליך אורגני של קהילתיות ולא תהליך שמוכתב מלמעלה. האלמנטים האלו הם גם מה שהופך אותה לשיטה ישימה, שיטה שהיא למעשה מיסוד של דפוסי חברה קיימים והפיכתם למערכת הפעלה חדשה עבור החברה בישראל.
מהם ארבעת המגזרים?
אלו הם ארבעת המגזרים וניתן לעיין בסרטונים שבאתר כדי לצפות בדיון מעמיק יותר באופן שבו אותם מגזרים משתלבים בדפוסי החברה בישראל, דפוסי חברה שמובילים אותנו אל ההכרח להחליף את המשטר האוניטרי במשטר פדרלי מסוג פדרציה מגזרית.
- לאומני יהודי
- לאומני פלשתיני
- חרדי
- דמוקרטי-ליברלי
איך הגענו לתובנות אשר מוצגות כיום תחת הכותרת "כנען"?
הדרך היתה ארוכה. אנו פועלים כבר כמה שנים בפעילות הסברתית, בעיקר דרך קבוצת הפייסבוק ולאחרונה דרך קהילת ווצאפ. תנועת כנען היא למעשה, המשך ישיר של דף וקבוצת הפייסבוק שבעבר כונו "מרכז דמוקרטי" וכיום שמם שונה ל "הכנעני" ו "כנען" בהתאמה. אגב, 'מרכז' מלשון מקום מרכזי ולא כפוזיציה על הציר שמאל-ימין.
בראשית הדרך עסקנו בעיקר בניתוח מבני של הפוליטיקה הישראלית, תוך התמקדות בסוגיה של דעיכת השמאל ועלית הדיקטטורה. בהמשך כפועל יוצא של תוצאות מערכת הבחירות לכנסת ה 23, והתובנה שהמחאה נגד השחיתות השלטונית לא יצרה את השינוי המיוחל בדפוסי ההצבעה, הופיע גם הרעיון של פדרציה מגזרית, וכן הרעיון הבלתי נפרד ממנו של כינון אוטונומיה למגזר הדמוקרטי-ליברלי. ניתן למצוא סקירה הסטורית תמציתית של הפעילות החל מ2018 ועד היום, בדף המידע הכללי.
חזון התנועה מורכב משני שלבים מרכזים:
שלב א – כינון אוטונומיה דמוקרטית-ליברלית
שלב ב – שינויי שיטת המשטר ל פדרציה-מגזרית
תנועת כנען תפעל בדרכים שונות להגשמת חזונה בין היתר:
- עבודה משותפת בענן (קבוצות ווצאפ) על פרויקטים שמתוכם תצמח בסופו של דבר אוטונומיה אזרחי האוטונומיה.
- פעילות הסברתית בענן ובעולם הפיזי.
- אפיון ההיבטים השונים של צורות הממשל החדשות הנובעות מחזון התנועה.
- הכנת הקרקע לעריכת שינויים נדרשים כמו למשל גיוס מומחים ליזום התארגנויות לישום רעיונות שונים.
- יצירת תשתיות המידע הנדרשות לכינון שיטת הממשל החדשה כמו למשל:
- מרשם אזרחים
- מרשם עסקים
- מערכת מיסוי
- מטבע עצמאי
- מערכת הצבעה וקבלת החלטות ועוד…
ומה לגבי האוטונומיה, מהי כוללת?
האוטונומיה היא פלטפורמה שבה הציבור הדמוקרטי-ליברלי מקיים אורח חיים שתואם את ערכיו ומקבל שירותים התואמים את סדרי העדיפויות שהוא בחר. סדרי העדיפויות הם פועל יוצא של הפרויקטים שאותו ציבור יבחר לישם במגוון תחומים המיצרים מיקרו-קוסמוס כלכלי-חברתי.
- קודם כל מדובר במכלול של עקרונות.
- מערכת חינוך עצמאית.
- כלכלה אוטונומית.
- מערכת תרבות עצמאית.
- שירותי רווחה פנים מגזרים.
- מערכת בריאות קהילתית.
- חוקה וחקיקה פנים מגזרית.
- ועוד…
אתם בוודאי מרימים גבה ושואלים איך עושים זאת, ובכן לא מדובר בלקבל מן המוכן. את כל המערכות האלו נצטרך לאפיין ולבנות בכוחותינו. זה יתחיל בקבוצות חלוציות שתעסוקנה בתכנון ואפיון ובהמשך, לאט ובשלבים התוכניות ירדו לפס היצור כלומר, רעיונות ייושמו ע"י פרויקטים בתחומים השונים. האוטונומיה אינה הגדרה אפריורית אלא מה שנובע ממסה קריטית של פרויקטים שבונים מיקרוקוסמוס תרבותי כלכלי. הנה דוגמה לפריוקט שכזה המכונה "פיילוט תיכון", פרויקט שאנו בוחנים ומאפיינים בימים אלו.
ומה חלקכם בסיפור הזה? נקודת התחלה טובה היא בהצטרפות לקבוצות הווצאפ. בהמשך תוכלו להרשם כאזרחי האוטונומיה, ובהמשך גם לרשום את העסק במרשם החברות של האוטונומיה שהוא הבסיס ליצירת מערכת כלכלית אוטונומית. הבחירה והיוזמה בידיכם.
לחצו על שם הקבוצה בכדי להצטרף.
קבוצה שקטה לקבלת הודעות ועדכונים בלבד וללא אפשרות לדיון. הקבוצה מיועדת למי שעדין יושבים על הגדר ורוצים להשאר מעודכנים בפעילות בכנען.
היסטורייה דיונים: כאן תוכלו לראות הודעות שנכתבו בטרם הצטרפתם. תוכלו גם לקבל קישור להודעה ולהשתמש בו במהלך הדיון בכדי להפנות למשהו שנאמר, או פשוט לשתף ברשתות.