מיזם כנען הוא מיזם חברתי ששם לו למטרה לקדם שני תהליכים משלימים:
1. כינון תודעה מגזרית ואוטונומיה דמוקרטית-ליברלית
2. שינוי שיטת המשטר, ממשטר אוניטרי (שלטון מרכזי), לשיטת משטר חדשה המכונה פדרציה-מגזרית.
קצת על ההיסטוריה שלנו:
המיזם הוא המשך של שני מיזמים קודמים "דמוקרטית" ו"מרכז דמוקרטי" שצמחו בתקופת המחאה כנגד השחיתות-השלטונית, על רקע הגשת כתבי האישום של נתניהו.
מיזמים אלו ראו בכשלון המחאה לשנות את דעת הקהל תומך נתניהו, נתון המחייב ניתוח ובדיקה ולכן התמקדו בניתוח מבנה השיח הפוליטי, ובהמשך, בעקבות התגליות של מבנה שיח תומך דיקטטורה, התמקד המיזם מרכז-דמוקרטי בפעולות מלאכותיות להחדרת המסמן דמוקרטיה על שלל נגזרותיו, לשיח, בכדי ליצר מוקדי כח-שיח חדשים, שיחלצו את המגזר מהמלכוד שנתווה סביב המסמן שמאל ויהוו בסיס עתידי ליצירת פוליטיקה חדשה שמעבר לויכוח הדיאלקטי בין ימין לשמאל.
כנען שהוא המיזם השלישי שבחבורה, החל בסדרת סרטונים הנקראים מבוא לפדרציה מגזרית וצמח משם. סרטונים אלו כבר מניחים השלמה עם דפוסי-חברה שכפי הנראה לא מאפשרים להמשיך ולקיים משטר אוניטרי, מבלי להקלע לקונפליקט מובנה שמקורו באוריאנטציות משטריות של הקבוצות השונות ובתחזית הדמוגרפית.
כנען והמיזמים שקדמו לו פעלו בעיקר בפייסבוק, ובעיקר ברמה הרעיונית ובמישור של עיצוב מבנה השיח מחדש. ניתן לקבל תמונה רחבה יותר על ההיסטוריה של כנען ע"י ביקור באתר ועיון באזוריו השונים.
בונים קהילה ומוציאים רעיונות מהכח אל הפועל:
אנו כיום בשלב חדש שבו הבשילו התנאים לעבור מהשלב הרעיוני לשלב המעשי. לכן אנו פועלים ממש בימים אלו בכדי להקים את קהילת כנען ואתם מוזמנים לקחת חלק פעיל ובהמשך גם להרשם כאזרחי האוטונומיה.
פעילות הקהילה תתמקד בשלבים הראשונים בקבוצות דיון שתגבשנה רעיונות, עקרונות ודרכי פעולה בתחומי הדעת השונים העולים מכינון אוטונומיה דמוקרטית-ליברלית ומעבר ממשטר אוניטרי לפדרציה-מגזרית.
לא מדובר בתהליך תיאורתי בלבד. עיבויי המצע הרעיוני ילווה גם בחיפוש וגיבוש דרכים לכינון ממשל עצמי, באקלים של משטר אוניטרי שהולך ולובש צורה של דיקטטורה.
מטרתנו לכונן אוטונומיה תרבותית כלכלית עבור הציבור הדמוקרטי-ליברלי. כינון האוטונומיה כגוף תרבותי כלכלי חזק ומשפיע הוא תנאי מקדים לשינוי שיטת המשטר והפיכת ישראל לפדרציה מגזרית.
אבל לא פחות חשוב, אנו מפתחים מערכת-הפעלה חברתית חדשה:
להבדיל ממה שיכול להשתמע ממבט ראשוני, קהילת כנען איננה קהילה בדלנית. קהילת כנען, הרואה עצמה כגרעין של המגזר הדמוקרטי-ליברלי, לא דוחה או מדירה את המגזרים האחרים אל מקבלת אותם כנתון. כאחר שחולק עמנו את המרחב המשותף ויש להגיע עימו לסינרגיה.
קהילת כנען מבינה, שבמציאות רב מגזרית, נדרשת מערכת הפעלה חברתית אחרת מזו שמספק משטר-אוניטרי הניחן בשלטון-מרכזי. קהילת כנען גם מבינה שהדיקטטורה שבה אנו נתונים הינה חלק מתהליך של הפרדות המגזרים והיא למעשה שימוש פסול שעושים שני מגזרים (הלאומני-יהודי והחרדי) בנקודת הכשל של משטר אוניטרי, האפשרות להשתמש בשלטון המרכזי כמרכז כח אבסולוטי.
אנו בשלב של מלחמה בין מגזרית, מצב לא יציב שיגיע לאיזון רק לאחר שינוי שיטת המשטר, שינוי שיאפשר לכל אחד מהמגזרים לחיות את ערכיו, מבלי לרמוס מגזרים אחרים. לכן נדרשת מערכת הפעלה חברתית חדשה, כזו שמקבלת בברכה את הרעיון המגזרי ושואפת לכונן בישראל אקלים שיתאים לכל ארבעת המגזרים בלי שאלו ידרסו האחד את השני.
על הרלטיביזם של הכח:
קהילת כנען רואה ברלטיביזם, באפשרות לכונן משטר עצמי מוגבל לקבוצת מגזרית מסויימת, להבדיל מהגמוניה, ערך מבורך ונחוץ עבור דפוסי החברה המגזרים שהתהוו בישראל. אך בו בזמן קהילת כנען גורסת, שהדרך למשטר פדרטיבי מבוסס מגזר (פדרציה-מגזרית) כרוכה בשלב מקדים של בידול וכינון המגזר הדמוקרטי-ליברלי.
שלב מעבר קשה אשר כרוך בהשתחררות מהקונספציה של הזרם-הממלכתי, אותו היא תופסת כהכחשה, השתחררות מהזיקה הכמעט קמאית למגילת-העצמאות, שהרלוונטיות שלה חוסלה זה מכבר עם חיסול המאזן המובלע בה בין הלאומי לדמוקרטי, ולבסוף כינון אוטונומיה דמוקרטית-ליברלית. שלב זה שיהייה לא פשוט, שלב שבו התפיסה של האזרחים צריכה לעשות סוויטש מחשיבה הגמונית של כח וערכים לחשיבה רלטיביסטית שבה השלם הוא לא יותר מעוד חלק במארג רחב יותר, הוא הכרחי גם אם קשה. הוא הכרחי בכדי להוביל את הגוף החברתי בישראל בחזרה להומאוסטזיס.
ולסיום
לסיום זו התחלה. זו התחלה של ארץ חדשה. אז אם אתם בעלי אוריאנטציה דמוקרטית-ליברלית, כזו שמאמינה בביזור הכח המשטרי, באיזונים ובלמים בין רשויות, בחוקה, בזכויות אזרח ודאגה למיעוט, בנקיון כפים כתנאי להיות מישהו נבחר ציבור, בעקרון שממקם את הרגש הלאומי או הדתי בליבו של אדם ולא בכח הפוליטי, אם אתם חלק מהמגזר הדמוקרטי-ליברלי, חברים במגזר זה אשר עדין מסרב להכיר במגזריותו, וברצונכם לתרום לכינונו של המגזר ולקחת חלק בכינונה של אוטונומיה תרבותית כלכלית, להיות חלוצים ממש כמו מקימי המדינה – מקומכם איתנו. אנו מחכים לכם.