Skip to content

על ההבדל בין החדרת המסמן "דמוקרטיה" והחדרת המסמן "פדרציה מגזרית"

בעבר פעלנו להנכחת המסמן "דמוקרטיה" דרך הדהוד מאסיבי של המסמן *דמוקרטיה* בפוסטים. הבסיס הרעיוני מוסבר במצגות *הרחבת השיח* (באתר וביוטיוב).

הסיבה שזה הצליח כל כך כלומר גם אחרים החלו לעשות זאת וברבות השנים המסמן דמוקרטיה הפך למסמן הציר של המגזר הדמוקרטי-ליברלי, היא שמצב מבנה השיח אפשר זאת. אנסה להסביר בקצרה:

בשנים עליהן אנו מדברים (סוף העשור הקודם) נוצר מבנה שיח פוליטי חדש שבו מסמן הציר "שמאל" שעד אז ייצג קו רעיוני, הומר דרך מניפולציה ממלה מלאה ל-*מסמן ריק* שמשמש כגבול המגדיר אל כל מה שמתנגד לשלטון.

במילים אחרות מגדיר את גבול השלטון. השלטון הוא מה שאינו "שמאל". לא שמאל כרעיון אלא פשוט ההיבט הצורני/קולי "שמאל". מה שמתנגד לשלטון הוא "שמאל".

בשלטון כזה יש מקום לליבה רעיונית אחת, מהי? מה שהשליט מחליט ומה שמשרת את השליט ברגע נתון. כל מבנה רעיוני המתנגד לשליט מאויין דרך שידוכו למסמן הריק "שמאל".

במקביל כל המנגנונים הפורמליים הקודמים נשמרים *כאילו* ישראל היא דמוקרטיה. לכן אני מגדיר את סגנון המשטר הזה *כדיקטטורה רעיונית בתחפושת של דמוקרטיה פורמלית.*

כל עוד השליט ( המסמן "ביבי" ) אוחז בשלטון יש ביטול מבני של כל ערך רעיוני שקורא תגר על שלטונו. השליטה לא מתבצעת דרך מנגנוני כח כמו משטרה או צבא אלא פשוט דרך מבנה שיח פוליטי שזוכה לתמיכה רחבה, כזו שמספיקה לקחת בחירות, *מבנה שיח פוליטי שמבטל את המהות של אופוזיציה.*

במקביל הכל מתנהל עם אותם מנגנונים דמוקרטיים, יש 'כאילו' שלוש רשויות, יש 'כאילו' בחירות (שאלו שמגיעים אליהם לאחר דיכוי הדעה המתנגדת) , יש זכות להפגין וכו'. דמוקרטיה בכאילו אם תרצו כאילו דמוקרטיה, או אם תחפצו: דיקטטורה רעיונית.

בסוף העשור הקודם כשמבנה זה קרם עור וגידים, נוצר מצב שגרם לציבור שלם להיות מודר ממרכז השיח הפוליטי. למעשה כל מה שהוא אופוזיציה פורמלית מודר באופן מבני (דרך מנגנון הביטול – שמאל) מהשדה הפוליטי.

זה כבר לא משחד של צדדים המתווכחים ביניהם זה שדה שייש בו את אלו שתומכים בשליט ומסמפקים לו גב, ויש בו את כל היתר. אלו האחרונים דעתם מבוטלת! לא נספרת!

שיח של ציבורים שלמים התנהל למעשה בתוך "אין" שגזר עליהם המסמן *שמאל*. שיח של ציבורים שלמים הדהד את עצמו מבלי ליצר כל ביטוי או אפקט במבנה השיח הפוליטי – לכן גם המטפורה דאז של המסמן שמאל *כחור שחור.*

מכאן, שנוצר *צורך מובהק* בשינוי מבנה השיח או למעשה ב-*"הרחבת השיח"* כך שלצד המבנה דיקטטורי החדש שהפך להיות מרכז השיח הפוליטי, יוכלו להתקיים גם מבנים שלא נופלים בחור השחור של המסמן שמאל. מבנים שיהוו בסיס יציב, חסין בפני המבנה הדיקטטורי.

כך נוצר התהליך של הרחבת השיח ע"י החדרת המסמן "דמוקרטיה" באופן מלאכותי אל תוך השיח הפוליטי.

הסיבה שזה הצליח כל כך ושקבוצות נוספות השתמשו בזה ורכבו על זה, למשל קמה אז מפלגה חדשה של אהוד ברק וסתיו שפיר – המחנה הדמוקרטי, וגם מפלגה חדשה שנקראה כמדומני "דמוקרטית", הסיבה שזה הצליח כל כך היא שהשיח הדיר את הציבורים האלו. היה צורך בפתרון מבני והיתה דינמיקה שמחייבת שינויי.

לכן הנדסת התודעה (אם תרצו) שהפעלנו, אנחנו ואחרים עבדה כל כך טוב עד שלאחר כמה שנים המסמן "דמוקרטיה" הפך למסמן העל של כל המתנגדים להפיכה המשטרית בעשור שלאחר מכן.

לכאורה, לאחר שמבנה השיח הפוליטי עוצב מחדש, הממלכתי המקורי הפך למה שניתן לכנות "קניון רפאים" ,

הציבורים התבחנו האחד מהשני והתמקמו בנישות המגזריות שלהם, השלב המתבקש הבא היה ליצר מבנה שיח עתידי שיאפשר *מיסוד של המצב הרב מגזרי*, אנו מציעים את המודל המכונה *פדרציה מגזרית*. יש גם מודלים אחרים.

השלב המתבקש הבא היה להמשיך בפעולת הנדסת התודעה ולזרוע את המסמן *"פדרציה מגזרית"* שהוא מסמן שכל המגזרים יכולים להתחבר אליו.

אפשר אפילו לתאר את פדרציה מגזרית כ-*ממלכתי החדש* המבנה שמחבר את כלל המגזרים.

להבדיל מהממלכתי הישן שמקורו במגילת העצמאות (מכאן גם חלק בבעיתיותו) שמבוסס החיתוך הנוצר באזורי החפיפה בין המגזרים, פדרציה מגזרית, הממלכתי החדש הוא המעגל שמקיף את כלל המגזרים.

דמיינו דיאגדמת ווהן. ציירו בראש עיגול לכל מגזר, העיגולים מקיימים איזשהו שטח משותף שהוא הממלכתי הישן. אבל הם הולכים ומתרחקים זה מזה והשטח המשותף מצטמצם, ותהליך זה לא עוצר. מה בכל זאת יכול להיות משותף להם ולאפשר להם לא להתבדל לחלוטין האחד מהאחר?

התשובה: מסגרת חיצונית שמקיפה אותם. מסגרת שמאלצת אותם למשל לפתח מנגנון קונצנזוס לקבלת החלטות לגבי בעיות משותפות או משאבים משותפים.

לכאורה מבנה השיח הפוליטי שנוצר עם תחילת המחאה ב 2023 שביסס את "דמוקרטיה" כמסמן העל של הציבור הדמוקרטי-ליברלי, יצר את התנאים לעבור לשלב הבא.

הדינמיקה שהתרחשה בפועל היתה אחרת, בעיקר בשל ההתנהלות של הציבור הדמוקרטי שזרב בכל תוקף להכיר במגזריותו.

המחאה תורגמה לקרב מאסף להצלת הממלכתיות (שכאמור חוסלה זה מכבר ע"י מבנה השיח הדיקטטורי). במקום למצוא פתרון למלחמת התרבות, הסנטימנט הציבורי נטה לנסיון לשחזר מחדש את הממלכתיות.

במקום לפרוץ את הדרך קדימה לעבר צורת משטר מתאימה יותר, גילה הציבור הדמוקרטי תכונה של שמרנות כרונית ואבססיבית.

בכלל בארץ יש מצב קצת מוזר כך, שהימין הוא מהפכני (ראו ערך מתנחלים) ואילו השמאל הוא אולטרא שמרני. הפוך ממקומות אחרים וגם הפוך מהמקור (השמאל הוא במקורו תנועת מהפכה ונימין הוא שמרני).

שנית, נסיונות בלתי פוסקים להחיות את הדיאלקטיקה שמאל-ימין, מהקרקע היציבה שמספק המסמן דמוקרטיה. כך למשל נוצרת דיכוטומיה מעוותת שמאל=דמוקרטי, ימין<>דמוקרטי. או כך למשל אדם מקים מפלגה הנקראת "הדמוקרטים" ומגדיר את מפלגתו כמפלגת שמאל.

ההתחפרות במחוזות הממלכתיות שהובילו בגאון ראשי המחאה מציבה אתגר אמיתי לכל מי שפונה לאותו ציבור ומנסה להציע מבנה חדש – פדרציה מגזרית. הנסיון להאחז מחדש במלה שמאל לא תורם גם הוא.

זה לא אומר שתמו הסיכויים אבל כל עוד הציבור אליו אנו רוצים לפנות מרגיש בנוח בפוזיציה השבלולית החדשה, פוזיציה מחנאית/שמרנית/שמאלנית, יהיה מאוד קשה להניע אותו ליצור לעשות מהפכה ולקדם שיטת משטר חדשה.

לכן אמרתי בשיחות ביניינו בעבר שצריכה לבוא אכזבה גדולה בקרב הציבור הזה. משהו בבטחון ההגמוני הלא מודע להיותו מיעוט, צריך להתערער. הציבור הדמוקרטי-ליברלי צריך לגלות שלמרות הקרקע היציבה שמספק המסמן דמוקרטיה, השיח שהוא כרגע מנסה להוביל, סוג של *תנועת רטרו* אינו חלק ממרכז השיח הפוליטי ולאורך זמן בשל הדמוגרפיה גם לא יהייה מרכז השיח הפוליטי.

הציבור צריך להכיר בכך שהוא מגזר, כבר לא הגמון, והשיח הפנימי שהוא מנהל אינו השיח של שאר המזרים, הוא לכל היותר שיח מגזרי וכזה הוא ישאר.

צריך להפנים את זה כדי להבין שאם כך אז מדוע לא לפתח את הרעיון המגזרי פנימה?

ברגע שתבוע התודעה של פיתוח המגזר פנימה, פיתוח שיטת משטר מבוססת רב-מגזריות תהיה פועל יוצא טבעי כי המציאות לא מאפשרת לנו לבננוניזציה. יש לנו משאבים משותפים, שטח משותף ואתגרים משותפים. כמקביל גם יש לנו את מערכת הערכים ששונה ממגזר למגזר. הנשותף והנבדל צריכים לדור יחדיו, זהו כורח המציאות.

עוד יבואו ימים… אנו צריכים להמשיך לעקוב אחרי מבנה השיח ולמצוא שוב נקודת כניסה ממנה ניתן להרחיב. בינתיים אני ממליץ לכל מי שמעוניין לקדם פדרציה מגזרית לעשות את מה שחווה עושה בפוסטים שלה בפייסבוק. פשוט להשתמש במושג *פדרציה מגזרית* ולדאוג להנכיח את המסמן. אם רבים יעשו זאת זה יעזור לנו מאוד בשלבים הבאים.

שבת שלום.