Skip to content

ריכוז מידע

דף זה מציג ריכוז של מידע שיכול לשמש כנקודת מוצא למחקרים, תחקירים עיתונאים, למידה, הדרכה ועוד. למידע נוסף ניתן לפנות לגלעד טירם.

מיהם הפעילים?

תנועת כנען נוסדה ומנוהלת ע"י גלעד טירם. פעילים בתנועה ומשתתפים בפעילותיה אזרחים ישראלים השותפים למטרות התנועה.

גלעד טירם: תושב ישראל, יהודי, ציוני, יליד 1970, גדל בקיבוץ ועזב לעיר לאחר השחרור מהשירות הסדיר. שרת בסדיר בח"א כטכנאי בקרת היגוי, לאחר מכן מילואים בפיקוד העורף עד גיל 40. בעל תואר ראשון מטעם האוניברסיטה הפתוחה בפסיכולוגיה ופילוסופיה. רקע מקצועי מגוון הכולל עבודה כחשמלאי בקיבוץ, עבודה כמדריך לאוטיסטים במשך מספר שנים, מלצרות, ליווי נכי צהל על רקע נפשי, מורה לטכנולוגיה במסגרת תוכנית העשרה מטעם הטכניון ומאז 1997 עבודה בתחום פיתוח התוכנה. בעלים של חברת ראיזום נטוורקס בע"מ המפתחת פלטפורמת לשירותי ענן ושיתוף מרובד. אב לילד ושתי כלבות וחיי בשותפות זוגית. פעיל בנושא ההגנה על הדמוקרטיה מאז 2018. מוביל ומרכז את הפעילות של תנועת כנען – התנועה להקמת אוטונומיה דמוקרטית-ליברלית ולשינוי שיטת המשטר ממשטר אוניטרי (מצבו כיום) לשיטת משטר חדשה – פדרציה מגזרית.
כתובת מייל: גלעד טירם

אתרי אינטרנט

אתר המיזם: https://democrat.co.il
האתר מכיל מידע כללי והפניה למקורות מידע נוספים.

קהילת ווצאפ: https://chat.whatsapp.com/JuBXMS2f3T6CpjiGwnqtfj 
קהילת קבוצות בפלטפורמת ווצאפ. קבוצות הדיון משמשות כבסיס ליצירת פרויקטים של הקהילה. זהו מרכז הפעילות שלנו בימים אלו!

וויקי למונחים: https://democrat.co.il/wiki
אתר המבוסס על פלטפורמת מדיה-וויקי. מיועד לפעול כאנציקלופדיית מונחים של כנען. התוצרים ישמשו כמקור מידע ראשוני לציבור הרחב לצורך הבנת המיזם ופעולותיו.

פורומים: https://democrat.co.il/forums
הפורומים מוגשים כחלק מהאתר הראשי ומיועדים לפעול כבסיס לשיתוף מידע ודיונים ברמת עומק גבוהה, לקבוצות שיפעלו בנושאים השונים שבמיזם, למשל קבוצות בנושא חינוך אוטונומי, קבוצות בנושא כלכלה ומטבע וכו. התוצרים ישמשו כאבני הבניין לתהליכי המיזם.

קבוצת פיסבוק: https://www.facebook.com/groups/cnaan
קבוצה ציבורית בפלטפורמת פייסבוק המיועדת לשיתוף רשומות בנושאים אקטואלים, דיווחים שוטפים וכבסיס לגיוס חלוצים לפעולות המיזם.

דף פיסבוק: https://www.facebook.com/democrat.co.il
דף הפייסבוק של המיזם. הדף מציג מקבץ של רשומות המפורסמות בקבוצת הפייסבוק ע"י פרופיל "הכנעני", שם עת לפרופיל המופעל ע"י גלעד טירם.

שירותי הענן של כנען: https://democrat-gov.co.il
אתר בפיתוח. האתר ישמש כבסיס להפעלת שירותי הענן של כנען שהגישה אליהם תתאפשר באמצעות אפליקציה. כיום הוא משמש להצגת ההסטוריה של קבוצות הדיון.

לחצו על שם הקבוצה בכדי להצטרף.

קבוצה שקטה לקבלת הודעות ועדכונים בלבד וללא אפשרות לדיון. הקבוצה מיועדת למי שעדין יושבים על הגדר ורוצים להשאר מעודכנים בפעילות בכנען.

היסטורייה דיונים: כאן תוכלו לראות הודעות שנכתבו בטרם הצטרפתם. תוכלו גם לקבל קישור להודעה ולהשתמש בו במהלך הדיון בכדי להפנות למשהו שנאמר, או פשוט לשתף ברשתות.

מערכת מידע :  (בשלבי פיתוח)

מערכת מידע המיועדת לשמש כבסיס לניהול מערכות הממשל של האוטונומיה הדמוקרטית-ליברלית.

מונחים מרכזיים

פדרציה מגזרית

פדרציה מגזרית היא צורת משטר חדשה שבה כל אחד מהמגזרים המרכזים בחברה מקיים אוטונומיה תרבותית כלכלית, ושלטון פדרלי משותף מתאם בין המגזרים ונושא באחריות לנושאים משותפים שאינם באחריות האוטונומיות המגזריות, למשל שמירה על הגבולות. בישראל ארבעה מגזרים מרכזיים אשר מובחנים ביניהם באוריאנטציה משטרית ובמערכת ערכים הנגזרת מתוך אותה אוריאנטציה: מגזר דמוקרטי-ליברלי, מגזר לאומני-יהודי, מגזר לאומני פלשתיני, מגזר חרדי. שיטת הפדרציה המגזרית מציעה תמונת מציאות שבה כל אחד מהמגזרים מקיים אוטונומיה תרבותית כלכלית. תחומי האחריות של האוטונומיה רבים אך מוגבלים. בכדי לטפל בנושאים משותפים למשל בטחון פנים וחוץ, האוטונומיות מקיימות משטר פדרלי משותף על בסיס פרטיטי. קרא עוד

אוטונומיה דמוקרטית ליברלית

גוף שלטוני המיצג ממשל עצמי של אזרחי המגזר הדמוקרטי-ליברלי. ע"פ החזון של פרוייקט כנען, יש לשנות את שיטת המשטר בישראל ממשטר אוניטרי, שלטון מרכזי, למשטר של פדרציה מגזרית שבו כל אחד מארבעת המגזרים המרכזיים מקיים ממשל עצמי כאוטונומיה תרבותית וכלכלית, ושלטון פדרלי משותף מרכז את הנושאים שאינם בתחום האוטונומיה המגזרית. ע"פ תפיסה זו האוטונומיה הדמוקרטית-ליברלית, היא האוטונומיה אותה מקיימים אזרחי המגזר הדמוקרטי-ליברלי. קרא עוד


סוגיות ליבה המזמנות שינוי יסודי בשיטת המשטר

  • המצב הפוסט ציוני – ע"פ מצגת מבוא-לפדרציה מגזרית, המצב הפוסט-ציוני הוא אחת מסוגיות הליבה המרכזיות הפועלות כטריגר לשינוי שיטת המשטר הקיימת, משטר אוניטרי. המצב הפוסט-ציוני מתאפיין בהפרה בוטה של התביעה שמציבה מגילת העצמאות לאיזון בין מדינת לאום לעם היהודי וערכי הדמוקרטיה תביעה אשר מוצגת באמצעות ההלחם יהודית-דמוקרטית, הלחם שהוא הוא ליבת האתוס הציני מאז הקמת המדינה. ניתוץ הליבה יהודית-דמוקרטית וכינון ליבה מסוג אחר במרחב הפוליטי הישראלי הוא המצב המכונה בכנען כמצב פוסט-ציוני. למידע נוסף פרק ד במצגת מבוא לפדרציה, וסרטון פרק ג
  • הפצצה הדמוגרפית – ע"פ מצגת מבוא-לפדרציה מגזרית, המונח "פצצה דמוגרפית" מוזכר בהקשר לתחזית הלמ"ס לאוכלוסית ישראל בשנת 2065. ע"פ התחזית חלקו של המגזר החרדי באוכלוסיה גדל בצורה מהותית. המשמעות של גידול אוכלוסין שכזה ומשטר אוניטרי שבו השלטון המרכזי מיצג רוב אלקטורלי לא משתמעת לשני פנים. שימור שיטת המשטר האוניטרית תגרום לכך שישראל תהפוך למדינה שהמרחב הציבורי והממשלי שלה יקבעו ע"פ גחמותיו של המגזר החרדי. למידע נוסף פרק ה במצגת מבוא לפדרציה, וסרטון פרק ג
  • מלחמת התרבות – ע"פ מצגת מבוא-לפדרציה מגזרית, לא ניתן להבין את הדפוס המציג בחירה חוזרת ונשנית בראש ממשלה החשוד ו/או נאשם בפלילים, בכל מערכות הבחירות האחרונות למן הבחירות לכנסת ה21 (אפריל 2019) אלא כשיקוף של מלחמת תרבות בין שני פלגים בעם (מגזרים) הנושאים עמם מטען ערכי שונה בתחליט, מטען שלא ניתן יותר לכנסו לכדי חבילה אחת "ממלכתית". הפיצול הערכי העמוק כל כך מבטיח קונפליקט מתמשך כל עוד נשמרת השיטה האוניטרית ושני הפלגים מתחרים על שלטון מרכזי אחד. למידע נוסף פרק ו במצגת מבוא לפדרציה, וסרטון פרק ד .
  • רב-קיום ודו-קיום יהודי ערבי – ע"פ מצגת מבוא לפדרציה-מגזרית, התנועה הלאומית הפלשתינית והתנועה הציונית מקיימות קונפליקט שלא ניתן לפתרון בתנאים של משטר אוניטרי שבו מרכז כח אחד. בעוד שמפלגות ציוניות שואפות לקיים את האתוס הציוני של מדינת לאום לעם היהודי, המפלגות המזוהות עם התנועה הפלשתינית שואפות לכונן באותו מרחב, מדינת לאום לעם הפלשתיני. מעבר למשטר פדרלי המבוסס על ביזור מרכז הכח לאוטונומיות מגזריות, יאפשר מחד רב-קיום, מצב בו שני הנרטיבים יוכלו לדור במרחב אחד משותף מבלי להתחרות על אותו מרכז כח. מצד שני ערבים ויהודים אשר יבחרו באוטונומיה הדמוקרטית יוכלו להנות מדו-קיום שהתנאי להווצרותו הוא הוצאת השיוך הלאומי ממשוואת הכוחות. במרחב האוטונומיה הדמוקרטית, תחושת שיוך לאומי אפשרית אך היא אינה חלק ממשוואת הכח הפוליטי, אלא בליבו של אדם. למידע נוסף פרק ז במצגת מבוא לפדרציה, וסרטון פרק ד .

הרחבת השיח

הניתוח הפוליטי שהוביל למיזם כנען, מבוסס על תפיסת המרחב הפוליטי כרשת דינמית של מסמנים שסביבם נבנה המסומן שניתן גם לתארו כתמונות מציאות או נרטיבים. מטרת הניתוח הינה מחד, לחשוף את המסמנים המרכזים ברגע נתון מאידך להציע ולנקוט בשיטות פעולה שיעצבו את רשת המסמנים וירחיבו אותה. כך למשל ניתחנו את המבנה הנשען על המסמן "שמאל" שהוא ליבת השלטון הדיקטטורי שעוצב במשך שנים ע"י נתניהו. מתוך ההבנה שצמחה מניתוח זה פעלנו בכדי להחדיר לשדה השיח באופן מלאכותי את המסמן "דמוקרטי" על שלל נגזרותיו, ובעצם כך לאפשר לציבור החפץ בדמוקרטיה, לבסס מוקדי שיח אלטרנטיבים שבמרכזם המסמן "דמוקרטיה" מבלי להשאב בחור השחור של המסמן שמאל. למידע נוסף ניתן לעיין בסדרת מצגות הרחבת השיח ולצפות בסירטונים הנלווים.

דמוקרטיה כסימולקרה

מי שעקב אחרינו במהלך השנים, או מי שיעקוב אחר הרשומות יתקל שוב ושוב במונח סימולקרה ובאופן יותר ספציפי בהתיחסות לדמוקטיה כסימולקרה. מבלי להכנס למלוא עובי הקורה של המונח סימולקרה, מונח מרכזי בהגות של בודריאר בספרו סימולקרות וסימולציה, אפשר לחשוב על סימולקרה כשיח שהינו עותק של שיח קודם, אשר התנתק מהמקור ופועל כמכונת שיח אוטונומית, בעלת הגיון פנימי משל עצמה, ושאינה תלויה במקור לצורך קיומה. אם ניקח את זה לשדה השיח הפוליטי בישראל אפשר לראות שהמונח דמוקרטיה במרחב המשטרי, היווה חלק מהמשמעות המובלעת של מגילת העצמאות אך לא שימש כמסמן מרכזי העומד בפני עצמו. הרעיון הדמוקרטי היה כ"כ מובלע בשיח, כ"כ מובן מאליו לכאורה, שהמלה דמוקרטיה לא שימשה בפני עצמה כמסמן מרכזי שסביבו נע השיח, אלא פשוט מלה בים של משמעויות שנבנו סביב תפיסת המשטר שהתהוותה על גבי מגילת העצמאות. לראיה, הדומיין של אתר זה "democrat.co.il" היה פנוי עד שנת 2019. המשמעות של דומיין פנוי היא ששם הדומיין אינו נתפס ע"י אף יזם אינטרנט כבעל עמדה מרכזית בשיח. ה"מובן מאליו" הופר כאשר ליבת השיח המשטרי שנבנתה סביב מגילת העצמאות ובאה לכדי ביטוי בהלחם יהודי-דמוקרטי אותגרה ומאוחר יותר נותצה ע"י שלטון הליכוד. זהו המצב אותו כיניתי לפני כן המצב הפוסט-ציוני. ניתוח מבנה השיח הראה שלא רק שהליבה נותצה, השיח שבעבר נסוב סביב הדיאלקטיה שמאל-ימין עוצב באופן מניפולטיבי בכדי לתמוך בשיטת משטר אבסולוטי. המלה "שמאל" רוקנה מתוכנה, ומה שנשאר ממנה, המסמן (היצוג הקולי / כתוב) "שמאל" הוצב במרכז השדה כמסמן ריק נטול מסומן, והוא זה שמגדיר על דרך השלילה את המשטר הדיקטטורי החדש. הדרך לחמוק מהמבנה היתה באמצעות הרחבת השיח, כלומר באמצעות שתילה מלאכותית של מסמן אחר שישמש בסיס ליצירת אלטרנטיבה. כך נוצרה ה"דמוקרטיה" הישראלית במופעה הנוכחי, כהבניה מלאכותית של צורת שיח אלטרנטיבי הנישאת בפי המגזר הדמוקרטי-ליברלי (שעדין מסרב להכיר במגזריותו). לענייננו, הדמוקרטיה הנישאת היום בפיהם של אנשי המגזר איננה הדמוקרטיה המקורית ממגילת העצמאות, או זו שמוכרת לנו מהוגי דעות וארצות אחרות, אלא יציר מלאכותי שנשתל בשיח הפוליטי באופן מלאכותי בכדי לשמש כאלטרנטיבה שמסוגלת לחמוק מהדיכוי שמציג המשטר האבסולוטי שעוצב כאן במשך שנים. אותה דמוקרטיה שאתם נושאים את שמה בשלטי המהפכה היא לפיכך סימולקרה. נכון, קצת קשה להשלים עם כך שמדובר באמת יחסית, כזו שנוצרה באופן מלאכותי אבל ההבנה הזו מובילה ליכולת להפנים את המצב שבבסיס הטיעון הקורא לפדרציה מגזרית – נטישת המרכז המאולץ ע"י השיטה האוניטרית וביזור הכח למספר מוקדים. מערכת הפעלה שתאפשר לצורות שיח שונות, לאמיתות שונות, לחלוק את אותו מרחב מבלי לרמוס אחת את השניה. המעבר מתפישת משטר של אמת אחת, לתפישת משטר שבו מספר אמיתות שמתנהלות זו לצד זו.

מערכת המידע של כנען

מערכת המידע של כנען מיועדת לשמש כבסיס לניהול פעולות ושירותי הממשל של האוטונומיה הדמוקרטית-ליברלית. המערכת מורכבת מאוסף שירותי מידע שילך ויגדל אשר יוגשו לציבור כשירותי ענן והגישה אליהם תתבצע דרך אפליקציה יעודית ודרך הממשק הראשי של אתר המערכת.
שירותי המערכת מתחלקים לפי הפונקציה הממשלית שבה הם פועלים לדוגמא פנים, חינוך, כלכלה, פעילות ממשל (המקביל לממשלה) , ממשל פדרלי ועוד. בין השירותים השונים ניתן למצוא שירותים כגון, מרשם אזרחים, מרשם חברות, תשלום מיסים, צפייה בדיונים, מערכת הצבעות במודל של דמוקרטיה-ישירה (אסיפה כללית), חיפוש מידע ועוד שירותים ככל שידרש.
מבחינה טכנולוגית, המערכת מבוססת על שילוב בין מערכת דרופל, פלטפורמת קוד פתוח לפיתוח אתרי תוכן מורכבים ושירותי מידע בענן, ותשתית לפיתוח ישומי המידע של חברת ראיזום נטוורקס שבבעלות גלעד טירם. מערכת המידע מופעלת בענן בשירות אחסון יעודי למערכות מסוג זה, הנקרא פנתאון.

סרטונים ומצגות

פלייליסט סרטונים
אוסף סירטונים שנוצרו במהלך הפעילות


כנען – פדרציה מגזרית

מצגות הרחבת השיח:

סדרת מצגות שמנסות להסביר את מבנה השיח הפוליטי בכלי ניתוח פוסט סטרוקטורליסטיים. הסדרה הוצגה בשנת 2019 והובילה מחד להבנה שבישראל נוצר מבנה שיח פוליטי אשר תומך בשלטון אבסולוטי ומאידך הובילה לפעולות של החדרת המסמן "דמוקרטי" לשיח באופן מלאכותי.

מנתקים את ביבי מנתניהו:

מצגות המשך למצגות הרחבת השיח. בעקבות ההצלחה בהחדרת המסמן "דמוקרטיה" לשיח, המשך הפעולה במבנה השיח במטרה לבודד את "ביבי" מתכולתו "נתניהו" .

תקופת הקורונה

כתב החשדות

רשומות מדף הפייסבוק

מבט היסטורי

שלב א  – הדף דמוקרטית  ( 2018 –  2019  )

התקופה: ימי מחאת הבימה, היחשפות תיקי נתניהו, המלצת המשטרה על הגשת כתבי אישום לנתניהו, כתב החשדות של הפרקליטות, ועד לבחירות לכנסת ה 21.
האמצעים: דף "דמוקרטית" בפייסבוק, שלטים בהפגנות הבימה, אתר democrat.co.il במתכונתתו הראשונית, כאתר שנועד לספק כלי תקשורת למחאה שלא סוקרה בזמנו.

עיקרי המסרים:

  • קריאה אינטנסיבית לאיחוד כוחות בין המפלגות שמייצגות את הציבור הדמוקרטי והקמת מפלגה דמוקרטית מאוחדת גדולה, בתקווה שזו תסחוף אחריה אלקטורט.
  • "אולטימטום הפתק לבן"  – או איחוד או פתק לבן
  • אזהרות ברורות וחדות מפני דיקטטורה.
  • שימוש נרחב במלה "דמוקרטיה" אבל בשלב זה, הדבר נעשה באופן אינטואיטיבי. (בשלב הבא זו כבר תהיה אסטרטגיה)
  • הפניית הדעת לשנאת השמאל ומקורותיה כסממן מרכזי במחנה הנגדי. 

דוגמאות למסרים שהועברו באמצעות מודעות בפייסבוק או כשלטים בהפגנות:

" ציפי, אבי, יאיר, תמר, איימן, דוב, בני…. תסתכלו לי בלבן של הפתק!  חפשו "דמוקרטית"
" אני מדליק משואה זו כדי להזכיר לעם ישראל שלאומנות מוחצנת במערכה הראשונה הופכת לגיחוך-עצוב במערכה השנייה ולדיקטטורה במערכה השלישית. ואז אין יותר תפארת מדינת ישראל"
" מתוקף הפופולאריות בסקרים, וברוח הפילוג והשיסוי ולאור חזון השנאה לאחר אנו מכריזים בזאת על הקמת דיקטטורה יהודית בארץ ישראל היא מדינת ביבי."
"הלקח שלא הופק מהרצח: רק מחנה דמוקרטי מאוחד יעצור את הכרסום ביסודות הדמוקרטיה הישראלית"
" מציבים אולטימטום לאופוזיציה. או רשימה דמוקרטית מאוחדת או פתק לבן."
" בית מאפה "שנאת שמאל" מסורת של שנאה מ 1977.כל מאפי השנאה בבית אחד. חלת סמול, סמבוסק במילוי שנאה מגדרית, לחם בורות ולחמניות פייק ניוז."

מודעות לדוגמה:

שלטים לדוגמה:

שלב ב – מרכז דמוקרטי (4/2019  – 6/2020)

התקופה: לאחר הבחירות לכנסת ה21. בעקבות תוצאות הבחירות, התפכחות מחוסר ההצלחה של המחאה להשפיע על דעת הקהל.

עיקרי המסרים:

  • החדרה מלאכותית של המסמן מרכז דמוקרטי בפרט והמלה דמוקרטיה בכלל לשיח, במטרה לחמוק מהחור השחור שנוצר סביב המסמן "שמאל" (כפי שמוסבר במצגות) וליצור מרכזים דמוקרטים חדשים שיעצבו מחדש את מבנה השיח הפוליטי.
  • בקשה מחברי הקבוצה להשתמש במילה דמוקרטיה וניגזרותיה עוד ועוד ברשומות שלהם.
  • הדגשת הצורך לעבור ממחאה נאיבית למחאה אסטרטגית שפועלת על מבנה השיח הפוליטי ומתוך הבנתו.
  • הסברת המצב של משטר אבסולוטי דיקטטורי שנוצר בשיח סביב המסמן שמאל בפרספקטיבה של השיח הקודם שהציג דיאלקטיקה בין שמאל לימין, והסברה שאותה דיאלקטיקה כבר אינה מרכז השיח ונדרשת הסתכלות חדשה לגמרי.

מצגות הרחבת השיח:

סדרת מצגות שמנסות להסביר את מבנה השיח הפוליטי בכלים פוסט סטרוקטורליסטיים. אבחון המבנה השלטוני כשלטון אבסולוטי. מעבר ממחאה נאיבית למחאה אסטרטגית. החדרה מכוונת ומלאכותית של המסמן דמוקרטיה לשיח המחאה.

מנתקים את ביבי מנתניהו:

מצגות המשך למצגות הרחבת השיח. בעקבות ההצלחה בהחדרת המסמן דמוקרטיה לשיח, המשך הפעולה במבנה השיח במטרה לבודד את "ביבי" מתכולתו "נתניהו" .

דוגמאות למודעות:

דוגמה לסרטון מתקופה זו

שלב ג – פרויקט כנען  (6/2020 ועד ימינו)

תקופת כנען מתחילה עם הצגתה לראשונה של מצגת מבוא לפדרציה והסרטונים הנלווים לה. תקופה זו משקפת מעבר ממחאה וניסיון לשכנע את הצד השני בסכנה שבצעידה לקראת דיקטטורה, להשלמה עם בחירתו של הצד האחר. ומתוך השלמה זו מגיע הניסיון להסביר את התהליך שעבר  על ישראל ומה צריך לעשות בהמשך בכדי להימנע מעתיד של מדינת הלכה לאומנית פונדמנטליסטית.

המסרים נעים סביב שני מושגים חדשים שמשקפים שני שלבים בפתרון

  • אוטונומיה דמוקרטית
  • פדרציה מגזרית.


סדרת מצגות – מבוא לפדרציה